Home   Sajtó

Sajtó

Megjelent a Print &  Publishing 2012. április 24-i számában:

Informatikai kultúra

Nem vitatja senki, hogy kellenek a jó szoftveres megoldások a nyomdaiparban. Gyorsan, hatékonyan kell reagálni a vevőktől jövő nagyszámú igényre, létkérdés a kalkuláció és a gyártás-előkészítés hatékonysága, valamint, hogy a vezetők naprakész információkkal rendelkezzenek a nyomdai vállalati (például pénzügyi) folyamatokról. A Microsoft által ajánlott integrált nyomdai iparági szoftvermegoldást a DATEAM-TRADE Kft. honosította és forgalmazza.

Az utóbbi időben egyre többet hallani nyomdai körökben, hogy a nyomdaipar „alul-informatizált”. Ez más szóval azt jelenti, hogy míg a legtöbb más iparágban illetve a kereskedelemben, szolgáltatásban egyértelmű, hogy nem csak a nagyvállalatok, hanem a közepes nagyságú cégek – amennyiben „adnak magukra” – biztosan bevezették már valamelyik vállalatirányítási rendszert (ERP), addig ez a mi iparágunkban korántsem természetes. Legalábbis Magyarországon nem.

Mert a vezető nyugat-európai országokban, sőt, a környező államokban is komoly hagyományai vannak a nyomdákban is a magas fokú informatikai kultúrának. Hazánkban viszont, ha egy nyomdának jól sikerül egy éve, akkor a tulajdonos azonnal a nyomdagéppark bővítésében kezd el gondolkodni, ami bizonyos fokig természetes is. Így sajnos elmondható, hogy itthon még a nagyméretű és jól teljesítő nyomdák közül is kevesen rendelkeznek komplett, minden üzleti folyamatra kiterjedő integrált informatikai megoldással.

Másrészt pedig az is jellemző, hogy a nyomda olyan „sziget-megoldásokat” alkalmaz, amelyeket méreténél fogva már régen kinőtt. Ez azt jelenti, hogy a nyomdák zöménél megtalálható egy kalkulációs program, nyilván a könyvelést, a számlázást és valószínűleg a bérelszámolást is számítógéppel végzik. Néhány helyen használnak raktárkezelő vagy a rendeléseket nyilvántartó programokat, de ezek nagyon kevés kivétellel működnek integráltan. A termelést segítő, támogató rendszer pedig még ritkább a magyar nyomdáknál. Az integráltság hiányán kívül (nincsenek automatikus feladások, sok adatot többször kell felvinni a rendszerekbe) még az is a probléma, hogy a szoftverek támogatása nem professzionális, így ha a felhasználónak napi problémája akad, elég nagy gondban van, hogy kihez forduljon, és mikor érkezik segítség. Nem is beszélve az újonnan felvett munkatársak betanításáról, hiszen aktuális dokumentáció alig található ezekről a szoftverekről.

A nyomdai informatikában külföldön kétfajta irány terjedt el. Egyrészt már sok évvel ezelőtt megjelentek az ún. MIS-rendszerek, amelyeket nevezhetünk nyomdaspecifikus szoftvereknek, de ezek általában nem tartalmaznak pénzügyi-számviteli, illetve kontrolling modulokat. A másik trend pedig az, hogy a vezető ERP-rendszerekhez nyomdai megoldást kapcsolnak, ha van ilyen.

Jelen cikknek nem célja, hogy az integrált rendszerek szükségesnél kevesebb számban való hazai alkalmazásának okait boncolgassa. Szeretnénk viszont bemutatni az egyik vezető nyomdaipari szoftvermegoldást, amelynek bázisa a legelterjedtebb Microsoft ERP-csomag, a Dynamics NAV (NAVISION), amelyet a dán NovaVision cég integrált a nyomdák számára fejlesztett PrintVis iparági szoftverrel. Ezt a komplett megoldást több mint 20 országban forgalmazzák, és 200 fölötti az ezt használó nyomdák száma. A szoftvert a DATEAM-TRADE Kft. honosította és terjeszti magyar nyelven és magyar dokumentációval.

A NAVISION + PrintVis átfogó integrált vállalatirányítási szoftver a nyomdaipar számára. A PrintVis standard megoldást nyújt különféle nyomdai termékek előállítására: brosúrák, könyvek, prospektusok, szórólapok, címkék stb. A szoftver teljes mértékben a Microsoft Dynamics NAV rendszerre épül, fejlesztése annak eszközeivel történt. Így a felhasználó a mindennap használt Microsoft-os felülettel dolgozhat, és teljes körű adatkommunikáció valósítható meg a szoftver és a Microsoft Office (Word, Excel), illetve Outlook rendszerekkel: fájlok, e-mailek csatolása, exportja és importja.

A rendszer eleget tesz minden speciális igénynek a kalkuláció, az előkészítési, nyomási és kötészeti folyamatok során. Mivel moduláris felépítésű és könnyen módosítható, a helyi felhasználók igényei rugalmasan beépíthetők. Minden nyomdai folyamat könnyen kezelhető az előkészítéstől a csomagolásig és kiszállításig.

További előnyök:

– Az integrált CRM modul segít az értékesítés hatékonyságának növelésében, lehetővé teszi az egyes vevőcsoportokra történő fókuszálást. Szegmentálni lehet a kapcsolatokat különféle kritériumok szerint, célzott kampányok szervezhetők különféle szempontok szerint (vevői rendelési szokások, termékcsoportok stb.), igénybe lehet venni előző kampányok eredményeit, adatait stb.

Az árajánlatok készítése során lehetőség van több változat elkészítésére és összehasonlítására. Létrehozhatók kalkulációs sablonok termékekre vagy termékcsoportokra, amelyeknek segítségével a kereskedők pillanatok alatt elkészíthetik az árajánlatokat. Árlistákat lehet alkalmazni nemcsak alapanyagok, hanem alvállalkozók (beszállítók) esetében is.

– Az integráltság következtében bármikor lekérdezhető az aktuális alapanyagkészlet, időben kezdeményezett beszerzéssel meg lehet előzni az alapanyaghiányt. A beszerzést célzottan, munkaszámra is el lehet indítani, így látható, hogy mikor érkezik be a munkaszámhoz rendelt alapanyag. Másik lehetőség, hogy a meglévő készletből időben foglalást generálunk adott munkaszámra, így amíg érvényes a foglalás, addig az alapanyag lefoglalt mennyiségét nem lehet kiadni más munkaszámra.

– A termeléstervezést elősegíti a gyártókapacitás aktuális terhelésének többféle szempontú lekérdezési és megjelenítési lehetősége. A grafikus tervezés és megjelenítés igény esetén kibővíthető egy kiegészítő tervező szoftver eszközzel (EQ Plan), amelynek segítségével, a drag-and- drop eljárással, lehetőség nyílik a munkák grafikus mozgatására és a módosított dátumok és időpontok automatikus aktualizálására a tervtáblában.

– A munkával kapcsolatos dokumentumok teljes körű nyilvántartása és kézbentartása elektronikus munkatáska segítségével valósul meg.

– A megrendelések kezelése során részletes és áttekinthető képet kapunk a rendelésállományról, kéznél vannak a tervezett kezdési, befejezési és szállítási határidők, késésben lévő munkák, valamint számos információ a vevőről.

– A megrendelés lezárásáig folyamatosan követhető a gyártási költségek alakulása, valamint az eltérés a tervezetthez viszonyítva: alapanyag-felhasználás, ráfordított munkaidő, kieső/állásidő, a dolgozók leterheltsége és teljesítménye stb. Itt figyelhető meg, hogyan alakulnak az alvállalkozói költségek is, azaz teljes utókalkuláció valósul meg.

– Az elkészült terméket készletre lehet venni vagy közvetlenül kiszállítani (készletezés nélkül) a vevőhöz. A számla készítését is ettől függően indíthatjuk. A számla tartalma és szerkezete a helyi igényeknek megfelelően testre szabható.

– A Web2Print új funkcionalitást jelent a PrintVis-ben, amely egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a kiválasztott (jogosultságot szerzett) megrendelők közvetlenül készítsék el a kalkulációt saját árajánlatukhoz meghatározott sablonok alapján, és adják fel megrendelésüket. Az interneten keresztül a vevők követhetik saját megrendeléseik állapotát.

Az említett funkcionalitásnak és előnyöknek köszönhetően a Microsoft Dynamics NAV + PrintVis rendszer az egyik vezető integrált nyomdaipari vállalatirányítási megoldás. Referenciaként a gyógyszeripari betegtájékoztatók nyomtatásában piacvezető debreceni Pharma Print nyomdánál történt bevezetést említjük.

Működés gyakorlatban

A megváltozott piaci körülményeket a Pharma Print Kft. esetében is a megrendelések számszerű növekedése, valamint az egyre csökkenő példányszámok jellemzik. Így a termelés tervezése és irányítása ma már négyszer-ötször annyi időt vesz igénybe, mint akár pár éve. Nemcsak hazai, hanem exportpiacra is dolgozik a Pharma Print nyomda. Alapvető követelmény tehát a gyors, szinte azonnali reagálás. Ma már nem lehet kézi vezérléssel, Excel-táblázatokkal tervezni, elemezni, irányítani. „Azért választottuk a Microsoft Dynamics NAV integrált vállalatirányítási rendszerét, mert ez kellően nagy, ugyanakkor egységes és könnyen kezelhető. Jól döntöttünk, hiszen egy kisebb rendszert már az eltelt időszak alatt is kinőttünk volna” – állítja dr. Karancsi Jánosné ügyvezető igazgató.

Három hónapos testreszabási munka után, 2011. július 1-jével működik a PrintVis üzemszerűen a Pharma Print Kft.-nél. Az előkészítő munka magában foglalta a vállalat és azon belül a termelésirányítási rendszer átvilágítását. Újból meghatározásra kerültek a költséghelyek és a hozzájuk tartozó költségek. A személyes adatok és a régi manuális irányítási rendszerek információinak feltöltése egyszerre folyt a nyomdaspecifikus változtatások beépítésével. Ez főleg két felsővezető munkakörének jelentős részét kötötte le. A feladatkörökre történő lebontás középvezetői és alkalmazotti szinten a munka részműveleteinek meghatározásával, időigényeinek rögzítésével történt. Csupán néhány óra betanulást igényelt a mindennapos alkalmazás elsajátítása a kollégák esetében.

„Ma már el se tudnánk képzelni a gyártáselőkészítést, a kalkulációt és a vállalatirányítást a régi hagyományos módon, a számítógépes rendszer mindenki számára jelentős munka-megtakarítást eredményez” – nyilatkozza Hamzáné Mester Marianna nyomdavezető. A Microsoft PrintVis nyomdaipari alkalmazása a Pharma Print esetében 30-40%-kal növelte mind a kalkuláció, mind pedig a gyártás-előkészítés hatékonyságát. A részművelet szintű automatikus visszajelzések eredményeképpen csökkent a hibázás lehetősége is. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a lehető legrugalmasabb megoldást válasszuk a piaci igények gyors kielégítéséhez.”

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az előzőekben leírt nyomdai szoftver minden szempontból megfelel a jelenleg futó EU- pályázatok általános követelménylistájában megfogalmazott kritériumoknak. Így, amennyiben a rendszert alkalmazó nyomda is megfelel a pályázat követelményeinek, akkor a bekerülési érték maximum 50%-a pályázat keretében finanszírozható.

A termék a drupa szakkiállításon a dán fejlesztő cég, a NovaVision 9. csarnok D74 standján lesz látható.

Információ: DATEAM-TRADE Kft.